Vantaan kaupunginvaltuusto käsitteli 18.11.2024 Vihreiden aloitteen, joka esitti, että yleiskaavassa merkitty Linnaistenmetsän luonnonsuojelualue laajennettaisiin koskemaan koko Linnaisten metsäaluetta, myös nykyistä lähivirkistysaluetta. Aloitevastauksessaan Kaupunkiympäristön toimiala kuitenkin katsoi, että alueen yleiskaavatyössä määritelty suojelutaso on riittävä. Pidin kaupunginvaltuustossa aiheesta seuraavan puheenvuoron.
On todella hienoa, että suuri osa Linnaistenmetsästä on yleiskaavassa päätetty suojella, ja suojelupäätös on aikataulutettu lähitulevaisuuteen, vuodelle 2027. Tämä on merkittävä edistysaskel luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi Lounais-Vantaalla, missä itsekin asun.
Linnaistenmetsä on luontoarvoiltaan erittäin arvokas metsäkokonaisuus. Alueen vanhat haapametsät muodostavat liito-oraville suotuisan elinalueen, ja tänä kesänä metsässä havaittiin jopa merkkejä mehiläishaukan pesinnästä. Mehiläishaukka on Suomessa luokiteltu erittäin harvinaiseksi, joten tämä havainto korostaa alueen merkitystä uhanalaiselle lajistolle.
Linnaistenmetsän ei ole tärkeä vain sen omien luontoarvojen tähden, vaan kyseinen alue on osa laajempaa, ekologisesti merkittävää yhteyttä, joka ulottuu kaakkois-Espoosta Länsi-Vantaan kautta aina Espoon ja Vihdin järviylängölle saakka.
Vaikka suojelupäätös on askel oikeaan suuntaan, aloitteen vastaus ei osoita riittävää ymmärrystä suojavyöhykkeiden tärkeydelle Linnaistenmetsän kaltaisilla alueilla. Valitettavasti kaupunkiympäristötoimiala ei nähnyt tarpeelliseksi suojella Vihreiden esityksen mukaisesti myös suunniteltua luonnonsuojelualuetta ympäröiviä metsiä. Tilannetta pahentaa se, että edellisellä valtuustokaudella päädyttiin kaavoittamaan pientaloja aivan suunnitellun luonnonsuojelualueen viereen. Tämä nakertaa ja heikentää jäljellä olevaa ekologista yhteyttä.
Jos suojelemme tänään vaatimattomankin luontotilkun, se voi tulevaisuudessa kehittyä monimuotoiseksi ja rikkaaksi elinympäristöksi. Tämä on juuri sitä luontopositiivisuutta, jota Vantaa on julistanut tänään taloussuunnitelmassa tavoittelevansa.
On tärkeää ymmärtää, että suojavyöhykkeet parantavat aina luontoarvoiltaan rikkaiden alueiden elinvoimaisuutta ja kestokykyä. Tulevaisuudessa meidän ei tulisi rajoittaa luonnonsuojelualueita vain kaikkein arvokkaimpiin kohteisiin, vaan suojella myös niitä ympäröiviä alueita hieman väljemmällä kriteeristöllä.
Jos suojelemme tänään vaatimattomankin luontotilkun, se voi tulevaisuudessa kehittyä monimuotoiseksi ja rikkaaksi elinympäristöksi. Tämä on juuri sitä luontopositiivisuutta, jota Vantaa on julistanut tänään taloussuunnitelmassa tavoittelevansa. Emme ainoastaan säilytä nykyisiä luontoarvoja, vaan myös lisäämme niitä tulevaisuudessa.
Kuten useimmat muutkin Vantaan luonnonsuojelualueet, Linnaistenmetsä on ahkerassa käytössä lähialueen asukkaiden keskuudessa. Ilman selkeästi merkittyjä reittejä, epävirallisia polkuja syntyy liikaa, mikä kuluttaa maapohjaa ja vie merkittävästi tilaa metsäpohjan eliöiltä ja eläimiltä.
Hyvin pohjustetut, selkeät reitit ohjaavat suurimman osan virkistyskäytöstä rajatuille reiteille, mikä helpottaa ympäristön vaalimista ja rauhoittaa aluetta herkille ja aroille lajeille. Toivon, että kaupunkiympäristötoimiala ottaa tämän kehitystarpeen huomioon luonnonsuojelualuetta perustettaessa.
Linnaistenmetsässä samoillessani olen törmännyt esimerkiksi liito-oravan jätöksiin.
Comments